Entrevista a Xènia Pelegrí 5-1-2008: "L' escola d' atletisme està en el seu millor moment"

Des de fa uns anys, l' escola d' atletisme del club funciona de meravella, amb una mitjana d' uns 60 nens i aconseguint medalles i rècords a nivell català. El responsable de l' escola durant la major part d' aquest temps ha estat en Miguel Ángel Gámez. En Miguel Ángel, però, fa una mica més de mig any va decidir fer un parèntesi per centrar-se en els estudis i la Xènia Pelegrí, que fins aleshores havia estat la seva mà dreta a l' escola, va agafar el seu relleu com a responsable de l' escola, continuant tanmateix tenint grans resultats.

Com atleta, la Xènia havia estat una bona velocista, tot i que va penjar les sabatilles molt jove. Les seves millors marques van ser 8"80 en 60 (2003), 13"3 en 100 (2003), 29"9 en 200 (2004), 48"2 en 300 (2003), i 54"2 en 4 x 100 (2003).

La primera de les fotos de l' entrevista correspon a una milla d' Argentona. Tot i que la qualitat de la foto no és bona es pot apreciar la seva bona tècnica de cursa. La segona està feta al cros de Mataró del 2003, època en la que ja exercia d' ajudant d' en Miguel Ángel Gámez a l' escola del club. La tercera foto correspon a una jornada de lliga en pista i la podem veure, entre d' altres, amb Mª Helena Gaeta, Albert López i Sandra Alonso. I la quarta de les fotos és del passat 2007 i hi surt amb alguns dels seus deixebles.

Data i lloc de naixement:
20 de maig del 1988 a Vilassar de Mar. (Té, per tant, 19 anys).

Què has estudiat?
Batxillerat i actualment estic cursant segon d' Educació Infantil.

Has fet altres esports, a part de l' atletisme?
Sí, vaig fer bàsquet durant 3 anys.

Quins són els teus hobbys?
Anar de compres, sortir amb els amics, els grans premis de Moto GP i l' atletisme.

A quina edat vas començar a fer atletisme?
Als 12 anys. Ho compaginava amb el bàsquet, però va arribar un moment en que vaig haver de decidir i em vaig decantar per l' atletisme.

I a fer de monitora?
Als 15 anys com a ajudant d' en Gámez i als 16 ja vaig començar a portar el grup de benjamins i alevins.

A quina edat vas deixar d' entrenar com atleta i per què?
Va ser als 16 anys perquè necessitava més temps pels estudis i perquè vaig preferir seguir entrenant els nens abans que continuar competint.

Principals virtuts que tenies a l' hora de competir:
Era ràpida i tenia una bona sortida.

I com a entrenadora?
La paciència i les ganes d' ensenyar aquest esport als més petits del club.

Com veus l' escola d' atletisme actualment?
Penso que cada any millora en alguna cosa. Realment crec que aquests darrers dos anys està en el seu millor moment gràcies a la gent que hi treballem. Cada any intentem millorar alguna cosa i espero que amb el temps encara vagi millor.

Què creus que es podria fer per millorar el club i, especialment, l' escola d' atletisme?
Tan el club com l’escola d’atletisme tenen molt marge de millora, però ens calen més ajudes per tirar-los endavant. A més a més, l’atletisme és un esport que no està gaire considerat i per aquest motiu no es troben entrenadors ni gent que es comprometi a tirar endavant aquest projecte.

Quins són els millors records que tens com atleta i com entrenadora?
Tan d’atleta com d’entrenadora en tinc moltíssims, però recordo d’una manera especial quan, amb 12 anys, vaig anar a Sant Sebastià a competir per haver quedat tercera al cros comarcal. També l’estada a Salamanca que organitzava la “running series S14” on per haver guanyat els relleus de 4x400. Vam anar-hi una setmana a entrenar i a veure el Campionat d’Espanya, a part de conèixer grans atletes com la Marta Domínguez, Juan Carlos Higuero, Reyes Estevez etc… Un altra cosa que recodo de forma especial són tots els amics que fas quan entres a un grup d’entrenament.
Pel que fa als records com a entrenadora, el fet de veure que la teva feina és recompensada amb grans resultats i les ganes dels nens. El 2005, quan el grup de 3x600 i 4x60 aleví masculí va ser campió i tercer en el campionat de Catalunya i el mateix any el grup format pels alevins masculins van aconseguir un tercer lloc al Campionat de Catalunya de Clubs. A més a més, els grans resultats la temporada passada al campionat de Catalunya tan individual com de relleus on, en total, els nostres atletes van aconseguir 9 medalles.


I els pitjors records, tan com atleta com entrenadora?
Com atleta, haver pres la decisió de deixar els entrenaments i les competicions. Com entrenadora, cap.

De quines de les teves marques et sents més satisfeta?
Dels 13"3 en 100 metres llisos en el meu primer any de cadet, quan vaig aconseguir la meva millor marca personal i tenir el rècord de l' escola d' atletisme.

Creus que, com atleta, podries haver millorat molt les teves marques si haguessis continuat entrenant?
Sí, crec que si hagués seguit amb els entrenaments hagués pogut rebaixar-les.

Quins són els teus objectius per aquesta temporada pel que fa a l' escola?
Que els nens s’ho passin bé mentre realitzen l’esport que els agrada i que vagin millorant la seva condició física, tot tenint en compte els resultats del principi de la temporada i els del final.

I a llarg plaç (4 ó 5 anys), quins objectius tens com a entrenadora? Penses seguir molts anys a l’ escola? Penses deixar d’ entrenar nens per entrenar adults?
Si el temps m’ho permet voldria seguir com a entrenadora de l’escola d’atletisme. No m’he plantejat mai fer-ho per adults però, qui sap?

En només dues temporades, quatre atletes de l’ escola han inscrit el seu nom com a recordistes catalans (Mireia Bonjoch, Gerard Puig, Lauren Baker i Ricard Baker). Veus ara mateix a l’ escola a més atletes amb possibilitats d’ aconseguir-ho? Crec que la Lauren Baker ho tornarà a fer, aquesta vegada en triple, tot i ser el primer any d’infantil i d’aquesta prova. De fet, la Lauren ha començat la temporada amb una molt bona marca, 9’47. Tenint en compte aquest resultat i veient els 10’69 en els que estan actualment el rècord de Catalunya, crec que abans de passar de categoria ho aconseguirà. Cal dir, però, que aconseguir un rècord de Catalunya és molt difícil i no és el principal objectiu.

Al 2007, els teus nens van aconseguir 4 medalles d’ or, 3 d’ argent i 2 de bronze en Campionats de Catalunya. Creus que aquest any es podrà superar aquesta xifra? Mulla’ t: quantes medalles pronostiques? És difícil aquesta pregunta ja que estem a principis de temporada, però crec que la Lauren ho farà tan en alçada com en triple. Aquest any la Sara Dorda s’esta destapant en els 600m i en 60m, qui sap. L’ Alba Grau, tot i sortir d’una lesió i ser de les petites en la categoria infantil, també pot donar molt de joc. Hem de tenir en compte que el canvi de categories afecta a molts d’ells, ja que es troben al primer any de la nova categoria i competeixen amb atletes un any més grans que ells. Crec també que sortirà un bon equip de relleus infantil femení.

Què creus que és el millor i el pitjor del club actualment? El pitjor, la falta d’entrenadors. El millor, que el nombre d’atletes inscrits al club augmenta any darrera any cosa que, que com a responsable de l’escola d’atletisme, fa que em senti molt satisfeta, i demostra que tots els responsables del club estem fent una bona feina.

Quines han estat les millors coses que t’ han passat a la vida (tinguin a veure o no amb l’ atletisme)? Haver entrar en aquest món, tan com atleta com a entrenadora, estar estudiant el que m’agrada i tenir a la meva gent el meu costat.

Menjar preferit: Truita de patates amb ceba.

Beguda preferida :Aigua.

Tens o has tingut algun ídol? Marion Jones (tot i la meva posterior decepció al conèixer el seu dopatge) i Michael Johnson.

Actor o actriu favorits: Julia Roberts i Brad Pitt.

Pel.lícula preferida :Dirty Dancing.

Cantant preferit: Cap en especial.

Cançó preferida: "Wonderwall" d' Oasis.

Esportistes favorits: Michael Johnson, Dani Pedrosa, Leo Messi i Bojan Krkic.