Aclariment temps oficials - temps reals

Fa un temps que hi ha certa polèmica per la confecció dels rankings del club en ruta pel tema dels temps oficials i els temps reals.

El temps oficial és el que passa des del tret de sortida fins l' arribada, mentre que el real és el que passa des de que l' atleta travessa la línia de sortida fins l' arribada. El temps que val de cara a rankings és l' oficial. El real és purament com a informació a títol personal. Això no ho diem nosaltres, sinó totes les Federacions. A tall d' exemple, al reglament de la cursa del Corte Inglés (sense dubte la més popular de Catalunya, en la que corre o fins i tot camina molta gent que no fan esport en tot l' any i avui ni sabien què era un xip) s' incloïa això: "El temps oficial, utilitzat per fer les classificacions, és l'existent entre el tret de sortida i el moment en què el participant traspassi la línia d'arribada. No obstant això, als participants amb xip se'ls podrà facilitar el seu temps real, transcorregut entre el pas per la línia de sortida i el pas per la línia d'arribada, però aquest no serà considerat temps oficial."

A alguns us sembla injust (i en part teniu raó) donat que el temps corre quan encara no heu ni travessat la línia de sortida. Primerament nosaltres, com a club seriós que som, hem de seguir les normes de les Federacions i en aquest sentit aquest tema està més que clar. En segon lloc, el xip és un invent de fa menys de 20 anys i abans de la seva aparició no es comptabilitzava el temps real i ningú es plantejava que fos injust.

Si ara, tal i com se'ns ha proposat, tinguéssim en compte només els temps reals per confeccionar els rankings primerament ens saltaríem a la torera els reglaments i, en segon lloc, automàticament eliminaríem dels rankings tots els cronos de curses sense xip. És a dir, totes les d' abans de mitjans dels 90 i algunes de posteriors desapareixerien del tot, de manera que apart d' il.legal encara seria més injust. Perquè us en feu una idea, el rècord absolut de marató en dones passaria de 3h 19'44" a 3h 35'09" i eliminaríem a les 5 primeres, mentre que en homes el rècord passaria de 2h 24'20" a 2h 37'26" i dels 15 primers del ranking actual només en quedaria 1. Vaja, uns rankings totalment devaluats i sense cap mena ni de validesa ni d' interès.

És un tema en el que, per molt que ens agradaria, està vist que no podem acontentar a tothom. Fa 2 anys ja vam mirar de fer tot el que vam pènsar que podíem fer per mirar de satisfer el màxim possible a tothom i vam fer un exhaustiu i feixuc treball, dedicant-hi moltíssimes hores, per recopilar totes les marques en temps real que vam poder des de la creació dels xips, ja que fins aleshores ni tan sols les posàvem als rankings. Vaja, ni nosaltres ni cap club seriós.

A la gran majoria de curses, incloent absolutament tots els campionats, les classificacions es confeccionen amb temps oficials i no reals. Insistim, cada cursa pot fer el que vulgui (qui paga mana), però si fan el contrari incompleixen les normatives federatives.

Així doncs, lamentant no poder satisfer a tothom, esperem tancar d' una vegada aquesta polèmica.